Novellekurs med Rolf Enger

Velkommen til Forfatterskolen. Vi gleder oss til å hjelpe deg med å nå forfatterdrømmen din!

Fra Kr 10.900,00 kroner Bestill Kurset
Foto: Arne Halvorsen

Velkommen til Forfatterskolens store novellekurs med Rolf Enger!

Forfatter og skrivelærer Rolf Enger er en tungvekter, samtidig som han er pedagogisk, konkret og inspirerende. Han har gitt ut fire kritikerroste novellesamlinger og tre romaner. Han er for tiden undervisningsleder ved Skrivekunstakademiet i Bergen, hvor han har undervist i novelleskriving i til sammen 14 år. Rolf jobbet i en årrekke som journalist og kritiker, og er nå leder for innkjøpsordningens prosautvalg, som bestemmer hvilke nye norske bøker som skal kjøpes inn til bibliotekene. 

Dette kurset er reprisen av kurset som gikk live høsten 2022. 

Norsk litteratur trenger gode noveller fordi novellen gir den dype opplevelsen på kort tid. Et litterært knock out-slag.
      Rolf Enger

Det er også flere andre fordeler ved å skrive noveller – lære seg håndverket og trene på dette. Det koster mindre å skrive en novelle, det er enklere å forkaste en novelle enn en hel roman. Du kan også ta med deg læringen videre når du skal skrive en roman – flere anerkjente forfattere har startet med å skrive noveller. I tillegg vil kurset hjelpe deg med å finne en renskåret og konsis stemme.

Dette får du:

  • 10 inspirerende moduler som virkelig går i dybden på novellesjangeren – med skriftlig materiale, øvelser og videoer utarbeidet av Rolf Enger
  • Medlemskap i lukket Facebook-gruppe med alle elevene på Forfatterskolen hvor vi inspirer, motiverer og 
  • Tilbakemelding fra en profesjonell redaktør på en novelle på inntil 5 sider
  • 10 webinaropptak med Rolf Enger og Bjarte Breitegi fra høsten 2022
  • Mentormøter, Forfatterskolens populære felleswebinarer hver mandag kl. 20.00, som er møter med kjente forfattere og redaktører i et helt år! 

Romanen vinner på poeng, den bygger seg opp over lang tid, mens novellen gir en skikkelig litterær vitamininnsprøytning på én time. De største leseopplevelsene jeg har hatt er like gjerne i novelleformatet som romanformen.
      Rolf Enger

Les mer om kurset under fanen Kursplan.

Husk! Det er 14 dagers angrefrist etter kursstart – uten diskusjon – så du løper ingen risiko ved å melde deg på!

Novellekurs med Rolf Enger


course-image Fra Kr 10.900,00 kroner

Novellekurs Basic

Kr 10.900,00

Bestill
Forfatterskolens online novellekurs (10 kursmoduler)
Skriftlig tilbakemelding på en novelle (inntil 2000 ord)
10 egne opptak av kurswebinarer med Rolf Enger og Kristin Lind
Tilgang til Forfatterskolens lukkede skriveforum
Tilgang til alt kursmateriell i ett år
Tilgang til Mentormøter, Forfatterskolens mandagswebinarer med kjente forfattere og redaktører i et helt år

Novellekurs Standard

Kr 13.400,00

Bestill
Forfatterskolens online novellekurs (10 kursmoduler)
Skriftlig tilbakemelding på en novelle (inntil 2000 ord)
10 egne opptak av kurswebinarer med Rolf Enger og Kristin Lind
Tilgang til Forfatterskolens lukkede skriveforum
Tilgang til alt kursmateriell i ett år
Tilgang til Mentormøter, Forfatterskolens mandagswebinarer med kjente forfattere og redaktører i et helt år
1 stk manusutvikling 1 (17 500 ord, ca. 50 sider)

Novellekurs Pro

Kr 17.900,00

Bestill
Forfatterskolens online novellekurs (10 kursmoduler)
Skriftlig tilbakemelding på en novelle (inntil 2000 ord)
10 egne opptak av kurswebinarer med Rolf Enger og Kristin Lind
Tilgang til Forfatterskolens lukkede skriveforum
Tilgang til alt kursmateriell i ett år
Tilgang til Mentormøter, Forfatterskolens mandagswebinarer med kjente forfattere og redaktører i et helt år
1 stk manusutvikling 4 (70000 ord, ca. 200 sider)
1 time coaching

Novellekurs med Rolf Enger 

Velkommen til Forfatterskolen – din litterære familie! 

Hos oss skal du få faglig input, svar på alt du lurer på i forbindelse med skrivingen din, inspirasjon og støtte, nye venner og et godt miljø som vil heie på deg og følge deg i årene fremover. Vi gleder oss til å bli kjent med deg og dele vår kunnskap og beste tips med deg!

Målet med vårt store novellekurs er at du skal sitte igjen med verktøyene du trenger for å skrive gode noveller. Er du klar for å gripe sjansen og gjøre alvor av drømmen?

DET GODE MILJØET
Alle deltakerne får være med i Forfatterskolens skriveforum på Facebook. I denne gruppen kan du finne støtte, tips og hjelpe fra andre elever - både erfarne og utgitte, og uerfarne og ikke-publiserte elever. Her kan du lære masse, og det er et inspirerende og støttende miljø som du alltid vil ha i ryggen.

 

PROFESJONELL TILBAKEMELDING PÅ EN NOVELLE
Kurset går gjennom alt du trenger for å skrive gode noveller, også hvordan du redigerer manus og gjør det klar for innsending til forlag. I løpet av kursåret kan du sende inn en novelle på inntil 2000 ord og få den vurdert av en profesjonell redaktør.

PROFESJONELL MANUSUTVIKLING
Hvis du har kjøpt Standard- eller Propakke, er en manusvurdering inkludert i kursprisen. Da går en redaktør grundig gjennom manuset ditt og ser på hva som fungerer og hva som bør endres. Du får konkrete tips til hvordan du kan jobbe videre med å forbedre manus. Dette gir deg en stor fordel i kampen for å komme gjennom nåløyet hos forlagene! Du kan benytte deg av manusvurderingen når som helst i løpet av kursåret. 

Dette er ekstrainnhodet i Standard og Pro-pakkene: 

  • Standardpakke:
    • Manusutvikling 1 (maks 17 500 ord, ca. 50 sider). Du får både en skriftlig vurdering og kommentarer direkte i manus.

  • Propakke:
    • Manusutvikling 4 (70000 ord, ca. 200 sider). Du får både en skriftlig vurdering og kommentarer direkte i manus.
    • 1 time coaching med redaktør. Coachingen gjennomføres enten som en samtale eller skriftlig. Her får du en unik sjanse til å diskutere manuset ditt med en redaktør.

SLIK ER KURSET LAGT OPP
Du får tilgang til en ny online modul hver uke. I de skriftlige modulene går Rolf Enger gjennom stoffet på en pedagogisk og inspirerende måte, med konkrete forklaringer, eksempler og øvelser. Du får også en videoleksjon med Rolf i hver modul.

FORBEREDELSE TIL KURSET
Vi anbefaler å bruke ventetiden frem til kursstart til å lese noveller. Rolf bruker novellene Vanka av Anton Tsjekov og Fjell som hvite elefanter av Ernest Hemingway som eksempler i kursmodulene, så det vil være en fordel å ha lest dem. Alle som er bosatt i Norge, kan lese dem gratis på Nasjonalbibliotekets nettsider:

Vanka

Fjell som hvite elefanter

OPPTAK AV KURSWEBINARER
Høsten 2022 holdt Rolf Enger og Bjarte Breiteig live webinar for novellekursets elever. Du vil få tilgang til opptak av disse webinarene. Vi gjør oppmerksom på at det ikke er inkludert noen live kurswebinarer på kurset ditt

MANDAGSWEBINARENE
Hver mandag kl. 20.00 i semesteret holder skolen sine populære mandagswebinarer. Som elev på novellekurset har du tilgang til disse webinarene i et helt år. Gjestene på mandagswebinarene er vanligvis kjente forfattere, redaktører og andre aktører i bokbransjen. Noen ganger holder rektor Kristine sine ettertraktede redigeringswebinarer, hvor hun stuntredigerer elevenes tekster på direkten. Du får også tilgang til arkivet, hvor det ligger over 100 timer med webinarrepriser. Her vil du finne opptak med Tom Egeland (bl.a. en firetimers skriveskole!), Gunnar Staalesen, Herbjørg Wassmo, Ingvar Ambjørnsen, Gunnhild Øyehaug, Tove Nilsen, Marit Reiersgård, Gro Dahle, Simon Stranger, Maja Lunde og mange flere. Et skattkammer av kunnskap!

EGENINNSATS
Samtidig som du lærer håndverket, skal du skrive, skrive, skrive. Mengdetrening og innsikt i håndverket må til for å utvikle skriveferdighetene. Mange av elevene får sine første aha-opplevelser allerede første uken, og ser umiddelbar forbedring i tekstene sine. For å ha fullt utbytte av kurset, anbefaler vi at du setter av litt tid til å skrive hver dag – om det så bare er 10 minutter. Skal du gå gjennom alt stoffet i modulene og få med deg både kurswebinaret og mandagswebinaret, samt være litt aktiv i gruppeforumet, må du regne med å sette av ca. 3–5 timer hver uke i tillegg til egen skriving. Det er ikke alltid lett å få til i en travel hverdag, derfor er kurset lagt opp slik at du har et helt år på å gå gjennom alt. Du går ikke glipp av noe selv om du f.eks. må reise bort i en periode eller har lite tid til rådighet. Størst læringsutbytte får du dersom du er aktiv og utnytter alle ressursene som følger med kurset. Vi anbefaler at du prioriterer å følge kurswebinarene og delta aktivt i Facebook-gruppen, det vil gi deg nye venner og støttespillere som hjelper deg frem i tunge perioder. Kanskje finner du en god pilotleser som du kan samarbeide med i årene som kommer! Det er høyt under taket hos oss, og vi legger vekt på en hyggelig og positiv tone. 

PERSONLIG VEILEDNING
Forfatterskolens team er tilgjengelige under hele kursperioden. Vi hjelper deg med dine skriveutfordringer i den lukkede Facebook-gruppen og på webinarene (og i Forfatterskolens skriveforum etter de 10 første ukene). Ingen spørsmål er dumme, det er alltid andre som lurer på det samme! Rolf Enger vil også komme innom Facebook-gruppen hver uke og svare på spørsmål.

SPØRSMÅL?
- Angående tekniske spørsmål eller innbetaling, send en e-post til: support@forfatterskolen.no.
- For opplysninger om kurset eller Forfatterskolen, send en e-post til: post@forfatterskolen.no.
Alt som blir sendt på e-post blir mellom oss.

Du har selvsagt tilgang til felleswebinarene, alt materialet og reprisene på kurswebinarene i et helt år, slik at du kan jobbe i ditt eget tempo. Og du vil få oppmuntring, støtte og svar på alle spørsmål i Forfatterskolens skriveforum så lenge du ønsker det. 

Velkommen til din litterære familie! Vi ser frem til å hjelpe deg med å nå drømmen din.

Her er din kursplan! 

*Kursplan med forbehold om endringer

 

UKE 1

KOMME I GANG OG PROSESS

Dato Tema BESKRIVELSE

 

Skriftlig modul 1


Hvordan kommer du i gang med å skrive en novelle, hvor finner du inspirasjon? Hvordan skal du legge opp skriveprosessen? Rolf røper to klassiske svakheter han ofte ser hos utrente novelleforfattere.

 

Webinar


Med Rolf Enger:

En typisk novellistisk skriveprosess

UKE 2

HVA ER EN NOVELLE?

 

Skriftlig modul 2


For å skrive en god novelle, er det viktig å forstå hva en novelle er, hva som særpreger den måten å fortelle på i forhold til andre typer fortellinger og prosatekster. Gjennom eksempler og historikk, gir Rolf oss en innføring i sjangeren. 

«There’s a big difference between a short story and a story that is merely short»

 

Webinar


Med Rolf Enger:

Anslag – hvordan fenge leseren

UKE 3

NOVELLENS MULIGHETER

  Skriftlig modul 3


Hvilke teknikker kan man ta i bruk for å fortelle mye med få ord? En god novelle spiller på leserens medskapende evne. Rolf kommer bl.a. inn på «isfjell-teknikken» og viktigheten av å fokusere på få, ladete, meningsbærende elementer. 

  Webinar


Med Rolf Enger: 

Å bryte med realismen – novelleformen og det fantastiske

UKE 4

ET MØTE MELLOM MENNESKER

  Skriftlig modul 4

Vi får ta del i hva som skjer når to mennesker møtes, og får eksempler på hvordan dette kan være med på å skape den dynamikken vi trenger for å få karakterene, og dermed også historien, levende. 

Rolf gir oss også to viktige nøkler til å lykkes med å få til dette i teksten.

  Webinar


Nærlesing med Rolf Enger: 

Rolf Enger går gjennom en av sine noveller og gir oss et innblikk i hvilke grep og teknikker han har brukt underveis.

UKE 5

PERSONSKILDRING OG DET SUBJEKTIVE

  Skriftlig modul 5

Novellen har et personfokus og er orientert mot det som er jo egentlig er grunnstoff i alle fortellende kunstformer, litteratur og film, nemlig mellommenneskelige relasjoner, eksistensielle dilemmaer og livets tildragelser.

 

  Webinar

Med Rolf Enger - Nærlesing av Tarjei Vesaas: Vårvinter

På samme måte som sist, så gir Rolf oss et innblikk i grep og teknikker brukt underveis. 

UKE 6

UNDERTEKSTEN OG DET UHØRTE

  Skriftlig modul 6

Gjennom underteksten trekker novellisten gjerne veksler på et slags reservoar av fellesmenneskelige erfaringer, noe vi kjenner oss igjen i og som avføder empati i oss. Dette med undertekst innebærer en finstilt og vanskelig balansegang. Hvor langt kan en gå i å utelate og overlate til leseren?

  Webinar


Med Rolf Enger: Ofte stilte spørsmål (og svar!)

Rolf Enger har samlet en god del spørsmål som han har fått av studenter opp gjennom årene. I kveld forsøker han å svare på dem, samtidig som han tar opp og utdyper forskjellige aspekter ved novelleskriving.

UKE 7

KOLLISJON MELLOM VERDENER

  Skriftlig modul 7

Konflikter er bra for alle fortellinger, er med på å lade dem og gi dem nerve, og de ligger så å si innbakt i kollisjonen mellom verdenene.

 

  Webinar

Konflikter kan brukes til å lade en fortelling med spenning og til å drive den framover. Men hva er en konflikt og hva gjør de i fortellingen? Vi ser på ulike typer konflikter og hvordan de kan komme til uttrykk og hva de gjør med fortellingen. 

Foreleser: Bjarte Breiteig

UKE 8

EPIFANI

  Skriftlig modul 8

Epifani. I litteraturteorien betyr det at en person plutselig opplever innsikt i eller forståelse av sin egen livssituasjon, ofte påvirket av en hendelse eller en annen person. 

  Webinar

I en fortelling kan det øyeblikket da karakterene plutselig forstår noe eller blir seg bevisst noe de ikke visste fra før av komme brått og få mye til å se annerledes ut. Hvordan kan slike eksistensielle erfaringer bidra til å skape vendepunkter, bygge karakterer og få en fortelling til å virke? 

Foreleser: Bjarte Breiteig

UKE 9

SPØR TEKSTEN («LAKMUS-TEST»)

  Skriftlig modul 9

Å svare på disse spørsmålene om teksten, tvinger forfatteren til å ta stilling og klargjøre, og setter i gang en prosess både mot å se nye åpninger i tekstene og forbedre dem.

  Webinar

For at en fortelling skal fenge leseren må det skje noe som berører leseren på en eller annen måte. I dette webinaret går vi gjennom spørsmål vi kan stille teksten for å få øye på hva den handler om, hvor vendingene ligger og hvordan vi kan styre leserens forventninger.

Foreleser: Bjarte Breiteig

UKE 10

TEORI OG KLASSISKE LÆREMESTRE

  Skriftlig modul 10

Min erfaring er at det er mye å lære av å lese gamle mestere, og da mener jeg ikke bare lese, men nærlese, se etter teknikker grep, holdninger i tekstene, velprøvd og velfungerende praksis som man kan prøve å gjenskape i sine egne arbeider.

 

  Webinar

Oppsummering og pep-talk:
Rolf Enger ser på hvilke spørsmål og problemområder som er kommet opp i løpet av kurset.

 

Se tilsvarende kurs