Svar på dine spørsmål om kurset

Niks. Kursene våre har elever på alle nivåer. Det eneste du trenger er dedikasjon og vilje til å jobbe. Resten hjelper vi deg med.

Mot slutten av gruppekurset får du mulighet til å levere inn en valgfri tekst på inntil 1000 ord (ca. tre sider). Alle som ønsker det, blir satt sammen i grupper på tre, som leser og gir tilbakemelding på hverandres tekst. Dette foregår helt anonymt. Du vil få opplæring i hvordan du skal gi konstruktiv kritikk, og en mal som du kan bruke når du skriver tilbakemeldingen. Denne kan du også bruke siden, både når du hjelper andre og når du ønsker tilbakemelding på din egen tekst. Det er utrolig lærerikt å vurdere andres uferdige tekster, og selvsagt er det utviklende å få tilbakemelding på sin egen. Du får også en profesjonell vurdering av en redaktør.

Alle tekster leses anonymt, også av redaktøren, så det skal være mindre skummelt å komme over levere-fra-seg-manus-terskelen (Som forfatter må du over denne likevel, en eller annen gang). Noen ønsker kun tilbakemelding fra redaktør, og det er helt ok.

Gruppekursene består av 10 moduler, og du får tilgang til en ny modul hver uke i de 10 ukene gruppekurset varer. Modulene er lagt opp slik at du skal jobbe med manuset ditt ved siden av. Den første modulen er gjerne en introduksjon til sjangere, og du får tips til hvordan du kommer i gang, tester om idéen din er god nok og definerer historien i noen få setninger. Slik får du skarpere fokus og retning før du begynner å skrive – et navigasjonspunkt. Den neste modulen handler om å bygge karakterer, som skal være bærebjelken(e) i historien din. Så handler neste modul om dramaturgi – om å skape en logisk oppbygging og gode spenningskurver, som får leseren til å engasjere seg og henge med hele veien. Videre går vi dypere inn i håndverket, språk, litterære virkemidler og eventuelle sjangerspesifikke emner. Og til slutt lærer du om hvordan du redigerer deg selv, finpusser manus og skriver følgebrev, før du sender inn manuset til et forlag. Kursmodulene er inspirerende og konkrete, og de går i dybden slik at du skal lære mest mulig.

Modulene inneholder både tekst, oppgaver og skjemaer, i tillegg til videoer hvor rektor Kristine deler sine beste forfattertips etter 29 utgitte bøker.

Detaljert kursbeskrivelse ser du under de forskjellige kursene.

Hver modul har konkrete øvingsoppgaver, som det er lurt å gjøre for din egen del. Oppgavene hjelper deg med å lære håndverket, bygge en solid historie og bli bevisst de forskjellige teknikkene du har lært.

Hensikten med dette opplegget, som er godt utarbeidet og gjennomprøvd, er at du skal lære skrivehåndverket – språk, dramaturgi, karakterbygging, litterære virkemidler og redigering – samtidig som du utvikler ditt eget manus.

Praktisk, ikke sant? Du vil jo ikke bare lære teori, men skrive boken din også!

Ja takk, begge deler! Men kanskje ikke på en gang. Så ja, du kan gjerne begynne på noe helt nytt. Men du kan også kvalitetssikre et påbegynt eller halvferdig manus. Er historien godt nok spisset? Trenger karakterene å utvikles mer? Har du nok spenningskurver? Alt materialet i kursmodulene kan brukes både i planleggingsfasen, mens du skriver og i redigeringsprosessen.

No worries. Vi vet alt om å ikke rekke det man skal, uansett hvor viktig det føles. Derfor har du tilgang på kurset i ett – 1– år. Det gjelder både kursmodulene og webinarreprisene. Innleveringene og eventuelle manusvurderinger inkludert i kurspakken kan du sende til oss når som helst i denne perioden, og få det vurdert.

Medlemskap i Forfatterskolens skriveforum har du for resten av livet!

Det blir gjort opptak av alle webinarene, så du har muligheter til å se reprisen! Har du spørsmål du ønsker å stille foreleseren, kan du sende dem inn i forkant. 

Med en gang du har betalt kurset, eller deler av det, setter vi deg i gruppe sammen med de andre på kurset. Hvis du vil, selvsagt. Vi anbefaler deg imidlertid å engasjere deg så mye som mulig – sammen med de andre deltakerne – da får du mer ut av kurset. Skriving er ensomt, så du trenger all den støtten og inspirasjonen du kan få.

Etter at de 10 intensive ukene av gruppekurset er over, ønsker vi deg velkommen i det store lukkede skriveforumet vårt (på Facebook). For mange blir Forfatterskolens skriveforum en daglig møteplass med sjelevenner, hvor de finner støtte, oppmuntring, glede, inspirasjon og faglig input. Det er høyt under taket og lett å blir kjent med andre i formet vårt, og nye medlemmer blir alltid godt mottatt. Å diskutere det du brenner for med andre som er like lidenskapelig opptatt av skriving som deg, gir energi. Du kan glede deg til å bli en del av verdens beste heiagjeng for resten av livet!

Det kan du lese helt konkret på nettsiden vår, før du velger kurspakke. Men kort fortalt:

Basickurset gir deg tilgang til kursmodulene, kurswebinarene og det lukkede skriveforumet, og du får tilbakemelding av redaktør på idéen/prosjektet ditt og får delta på gruppeoppgaven (hvor du også får teksten din vurdert av en redaktør).

Standardkurset gir deg alt det ovennevnte, og i tillegg får du en grundig vurdering av redaktør på en valgfri tekst (17 500 ord, ca. 50 sider). Redaktøren kommenterer direkte i manus, og skriver også en tilbakemelding på minst 2 sider. Standardpakken gir også tilgang på Forfatterskolens mandagswebinarer, hvor vi inviterer kjente forfattere og redaktører som gjester.

Prokurset inkluderer det samme som standardkurset, men her får du i stedet tilbakemelding på en tekst på hele 70 000 ord (ca. 200 sider). I tillegg får du en hel times samtale med en redaktør, som gir deg personlig veiledning. Samtalen foregår via internett, muntlig eller skriftlig.

Du har mulighet til å oppgradere kurspakke innen 2 uker etter kursstart.

I løpet av kursperioden kan spørre om alt du lurer på på kurswebinarene. Vår fantastiske veileder er til stede i forumet og bidrar med svar, tips og kloke råd, og de aller fleste har svært stort utbytte av å diskutere store og små spørsmål med de andre kursdeltakerne. Her kan du knytte vennskap for livet, og finne deg gode skrivepartnere og testlesere.

Etter at kursperioden er over (de første 10 ukene), vil du alltid kunne få svar, veiledning og støtte i Forfatterskolens skriveforum.

Alt foregår online, så du kan ta kurset hvor som helst og når som helst. Smart, ikke sant? Vi tror likevel det er viktig med menneskelige møter også. Derfor arrangerer vi innimellom gratistreff, der vi kan møte hverandre live og direkte, for eksempel på Litteraturhuset i Oslo og andre steder i landet. Vi arrangerer også skriveverksted med skolens lærere i forskjellige norske byer og skrivereiser rundt om i verden, der du som elev har førsterett på plass!

Flere av våre elever har også opprettet skrivegrupper, der de møtes og pilotleser og inspirerer hverandre. Så flott, tenker jeg!

Selvfølgelig. Vi vet hvordan det er – strømregninga var høyere enn du trodde, bikkja måtte til tannlegen, sånt. Du kan betale i flere rater, du får en faktura med enten 3, 6 eller 12 måneder utsettelse. Du vil alltid se restbeløpet inne på portalen, så du vet hva du har igjen å betale.

Du har to ukers angrefrist etter at kurset har startet. Ombestemmer du deg gir vi deg alle pengene tilbake. Uten et eneste spørsmål, uten en diskusjon. Så sikre er vi på at du vil like og ha nytte av kurset!

Vi kan ikke love gullmanus og grønnmisunnelige fans, selv om vi har lyst! Men vi kan love dette: Sjansen for å gjennomføre manusløpet og bli antatt, er langt større hvis du lærer deg skrivehåndverket og har et inspirerende skrivemiljø rundt deg! Flere av våre utgitte elever har sagt at de aldri hadde lykkes, hvis det ikke var for det lukkede skriveforumet vårt, der alle støtter og hjelper hverandre frem mot ferdig manus. Innimellom har vi også interne konkurranser, der vi samskriver, og da vanker diverse litterære premier.


Vi har mange utgitte elever hos oss, og flere av dem har blitt antatt på de største forlagene. Det er vi superstolte av! De har tatt til seg læring og jobbet hardt. Jeg har selv blitt refusert flere ganger, og bokstavelig talt fått manusene mine revet i stykker. Nå har jeg gitt ut 29 bøker på noen av Norges største forlag, og er solgt til utlandet. Jeg vet endel om veien fra refusjon til suksess, og hva som skal til for å lykkes. Og jeg brenner for å inspirere og lære det videre til forfatterdrømmere! Jobben må du gjøre sjæl. Men vi vil gå med deg, hvert skritt på veien, og heve sjampanjeglasset når du når målet!

Krysser tærne, for vi ønsker oss flere dedikerte elever! Her finner du oversikt over våre kurs, med oppstart og mer informasjon: http://www.forfatterskolen.no/

Nye regler, gjeldende fra 25. september 2018:Med et nytt skoleår kommer også nye regler. Det meste er som det har vært, men det er et par endringer - så jeg vil be alle om å lese gjennom.
Poster som bryter med reglene vil bli slettet uten noen form for advarsler. Ved gjentatte brudd på reglene, svært nedsettende oppførsel mot andre eller oppførsel som bryter med norsk lov, kan du i verste fall risikere utestengelse fra forumet.
Henvendelser om denne type ting sendes via e-post til post@forfatterskolen.noRegler for posting og deltakelse i forumet:Vi innfører ett nytt tiltak for egenreklame:
- Dere får lov til å legge ut 1 gang når dere kommer med ny bok/1 post per person, inkludert lenke til nettside og bilde av boken. (Men kun som privatperson. Altså: Om du har firma, forlag osv. og selger andres bøker er det ikke lov - kun din egen, private bok.)
(Alt utover den ene posten blir deretter slettet uten varsel, med mindre det er etter avtale med Forfatterskolen.)Det er lov til å legge ut invitasjon til lansering, og det er lov til å legge ut bilder/oppdatering fra lanseringsfester, så sant ikke lenker til nettsider og salg er med.Salg av bøker skal ikke forekomme i forumet:
- Kjøpepress er litt av grunnen til at vi er så strenge på reklamereglene – Mange skjønner ikke problemet. Men det ER et stort problem, og det gjelder mange. Det har vært utallige henvendelser om at enkelte føler at de må kjøpe, støtte osv. Derfor vil det fortsatt ikke være lov med salgsreklame – det inkluderer også forhåndssalg. Det må dere ta på egne profiler/privat, eller i andre grupper som tillater markedsføring.
Unntaket er tråden for publiserte bøker - her kan dere som har gitt ut bøker reklamere.
(I tillegg har dere også mulighet til å bli publisert på nettsiden vår.)- De fleste her inne har kurs, men ikke alle. Det er dessuten forskjell på hva slags kurs og abonnementer dere har. Deling av kursmateriell og moduler i skriveforumet er derfor ikke tillatt.

- Det er ikke lov til å ta seg betalt for tjenester i forumet. (Som for eksempel lesing av manus.)

- Det er ikke lov til å dele sider, nettsider, grupper, forlag og profiler. Disse tingene ønsker vi at dere deler privat, ikke i forumet. (Unntak gjøres basert på skjønn, for eksempel en stor, internasjonal side som legger ut en generell motivasjonsvideo om skriving, en Ted-talk som er aktuell osv.)

- Blogger og lenker til blogger skal heller ikke deles i forumet. Det samme gjelder egne facebookprofiler og forfattersider.

- Konkurranser du vil dele legges inn under posten med samme navn som er lagt under filer.

- Dersom du vil dele en tekst eller et dikt, ber vi om at du skriver teksten inn i postfeltet, ikke deler fra egen eller andres side med lenker etc.
Må alt man deler ha vedlegg eller lenker, eller kan det noen ganger være greit å heller skrive et par ord om det? Det blir fort både mye og upersonlig når det eneste som står på veggen er en lenke. Ikke alle klikker seg inn en gang. Det er ofte hyggeligere å lese et par ord om det – Dine egne ord, ikke andres. Vurder hva som er nødvendig, og spør deg selv: Hva er hensikten med å dele dette?

- Vi reklamerer ikke for andre skrivekurs, nettsider, etc., på samme måte som de heller ikke reklamerer for våre. Samarbeidspartnere er unntaket, men de delingene vil komme fra Forfatterskolen. Om du er i tvil: Send oss en melding. Sletting får ellers ingen konsekvenser – Vi gjør også feil, det gjør vi alle.

Vi er veldig glade for at dere er så aktive her inne, men: Vi ønsker å ha fokus på dere - elevene våre. Men siden flere og flere publiseres, så drukner den ene posten i den andre. Da er vi nødt til å sette grensene et sted. Dette forumet er et skriveforum beregnet på fellesskap og samling rundt Forfatterskolens aktiviteter og det dere holder på med. Et sted for å knytte kontakter, skape samarbeid,
vennskap og støtte hos likesinnede. Det må være plass til hele prosessen, ikke bare den ferdige boka.

Vi har høy takhøyde. Husk allikevel at vi er forskjellige og har forskjellige grenser.

Praktisk om bruk av gruppa:

Her skal vi, som det står i definisjonen av siden, støtte hverandre, dele tips, stille spørsmål og backe hverandre på veien mot et ferdig manus/publikasjon. For at dette forumet skal tjene sin hensikt har vi noen enkle regler som vi ønsker at alle skal følge:

Vi deler ikke innhold eller informasjon fra forumet uten å spørre om det er greit. I forumet praktiserer vi taushetsplikt – Det skal være trygt og godt for alle.

Vi snakker hverandre opp, ikke ned. Dere har den samme drømmen, i varierende grad. Dere vil bli forfattere - og helst en publisert en. Det er sårbart å prøve å feile i en slik prosess, så her skal det KUN være støtte og konstruktiv veiledning. Det gjelder oss på Forfatterskolen og det gjelder dere forfatterspirer. Samtidig er vi alle kun mennesker, så feil/ulike tolkninger kan skje når man ikke har et kroppsspråk å supplere med.

Dersom dere reagerer på poster som har blitt lagt ut av andre og er i tvil om de bør være der, eller at dere synes det er støtende innhold, så gjør oss oppmerksomme på posten og send oss en privat melding eller mail i stedet for å lage diskusjon i postene. Ofte er det basert på misforståelser fra den ene parten, eller begge, og det ordner seg som regel veldig greit når man bare får oversikten over fakta og blir enige.

Nedsettende og sårende kommentarer vil bli slettet.

Dette forumet er først og fremst deres, det er dere som former det, gjennom måten dere bruker det på og engasjerer dere.

Alt godt,
Rektor Kristine

PS! Lurer du på noe mer, eller noe helt annet?
Ikke nøl med å sende meg en mail: post@forfatterskolen.no