Kristines 10 beste tips til deg som vil bli forfatter:1. Forsøk å beskrive ideen din med noen få setninger, og kikk på dem etterpå. Har du nok til å fylle en hel fortelling med oppturer og nedturer? Får du en god energi når du tenker på å skrive ut fortellingen? Hvis ja: Heng gjerne setningene opp på veggen der du sitter og skriver, som et navigasjonspunkt og et begeistringsnotat. Det vil du trenge i prosessen – vær forberedt på motbakker og veisperringer. 

2. Du må spise elefanten i én bit om gangen. En bok skal skrives, en side om gangen. En side hver dag = 365 sider på et år. Det er en hel bok! Skriv litt hver dag – fem setninger, en halv side eller tre sider – slik skaper du en god vane.

3. Lær deg håndverket. Det handler ikke bare om å ha god historie, men om hvordan du formidler den. Det er en egen kunst – som kan læres. Heldigvis blir man aldri helt utlært. Slik kan man strekke seg etter å skrive stadig bedre bøker, og er i utvikling hele livet.

4. “Fake it until you make it”. Lat som om du har masse selvtillit mens du skriver: Dette kommer til å bli verdens beste bok! Da skriver du med autoritet, og det gir fortellingen troverdighet.

5. Lær deg kunsten å skrive dårlig. Hvis du sitter og flikker på hver setning er det fort gjort å bli kritisk, og du risikerer å sabotere ditt eget prosjekt. Lukk ute indre kritiker, og skriv så det spruter. Å skrive intuitivt, uten å tenke, får frem din unike stemme og energi, og gir fortellingen mer egenart og nerve. Husk: Alt kan, og bør, redigeres.

6. Skaff deg en pilotleser. Det bør være en som er god til å vurdere en tekst, helhetlig sett, og som evner å være oppmuntrende, konkret og (konstruktivt) kritisk. Vær ydmyk overfor tilbakemeldinger fra pilotleseren, uten at du går på akkord med deg selv. Noen ganger kan forslag til endringer fra pilotleseren gjøre deg mer sikker på hva du ikke vil endre – og det er også et pluss.

PS! Forfatterskolen lanserer snart et eget system/nettsted for pilotlesere, der du kan finne den rette for akkurat deg og ditt manus.

7. Finn deg en samskriver! Det er gull verdt for å sette fart på skrivemotoren. Meld deg også på alt av skrivekonkurranser, det gjør deg mer målrettet og gir deg deadlines, samtidig som du forteller deg selv at du tar dette på alvor.

8. Jobb ekstra godt med starten – den skal forføre redaktøren. De 20 første sidene er viktige, de 4 første er ekstra viktige, og fortellingen bør fenge fra første setning.

9. Gå gjennom manuset ditt minst fire ganger før du sender inn til forlag. Konkurransen er stor, så det er viktig med et godt førsteinntrykk. Rediger og renskriv mest mulig før du sender inn, og få gjerne en skrivekyndig til å kikke over til slutt.

10. Ikke la deg knekke av refusjoner. Noen av Norges største forfattere har blitt refusert, opptil flere ganger, blant annet Hamsun og Undset, Tove Nilsen og Levi Henriksen. Hent frem staheten og fandenivoldskheten i deg – «jeg skal vise dem!».

Tips! Søndag 7. april holder Kristine og Henrik Langeland et gratiswebinar om hva som gjør en fortelling god. Dette vil du ikke gå glipp av! Sett deg på listen HER.

Psst: Nysgjerrig på vårt nyeste romankurs med Langeland? Det kan du lese mer om HER. 

Vil du ha profesjonell tilbakemelding på en smakebit av din personlige tekst, helt gratis? Send den inn ved å trykke på knappen under.
Ja, dette vil jeg ha!